Avisartikel:

Kasper Frank

Jyllands Posten den 20. maj 2016

Er økologiske fødevarer sundere end konventionelle?

 

Jens-Otto Andersen mener, at han har udviklet en hjemmetest, der viser, at økologiske fødevarer er mere modstandsdygtige end konventionelle fødevarer

Dette er et spørgsmål, som endnu ikke er besvaret fyldestgørende af videnskaben. Selvom det er alment kendt, at økologiske fødevarer indeholder færre pesticider og flere antioxidanter, kan forskningen endnu ikke endegyldigt bevise, at økologiske madvaner rent faktisk har en positiv effekt på sundheden. Det er en af konklusionerne i Økologiens bidrag til samfundsgoder der er det mest omfattende overblik over den forskning og viden, som findes om økologiens betydning for samfundet.

 

»Selvom der er sunde stoffer i økologiske fødevarer, er det svært at dokumentere sundhedseffekter. Det er ikke noget, som man kommer til at kunne påvise endegyldigt lige foreløbigt,« siger Lizzie Melby Jespersen, der er videnskabelig medarbejder på internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer på Aarhus Universitet, og har redigeret udgivelsen. Hun er dog ikke i tvivl om, at økologiske fødevarer rent faktisk er sundere.

»Pesticider og sprøjterester er ikke godt for sundheden. Og alene det, at økologiske fødevarer indeholder langt flere antioxidanter er også en sundhedsfremmende faktor. Men for at videnskaben kan påvise dette 100 pct., vil det kræve, at man får folk til at spise præcis det samme, motionere lige meget osv.,« siger hun.

 

Jens-Otto Andersen, argonom, ph.d fra det tidligere Landbohøjskolen og mangeårig forsker i fødevarer, der er aktuel med bogen´Vitalitet – fra muld til mave´, har udviklet et forsøg, som ifølge ham er med til at vise sammenhængen mellem sundhed og økologi.

»Dette lille forsøg kan alle foretage hjemme på køkkenbordet, og efter jeg har foretaget det en håndfuld gange, er jeg slet ikke i tvivl om, at økologiske fødevarer er mere modstandsdygtige end konventionelle fødevarer,« siger han.

 

Jens-Otto Andersen har i supermarkeder og helsekostbutikker i Aarhus købt 29 agurker af 12 forskellige typer fra både Danmark og udlandet, hvoraf den ene halvdel af agurkerne var økologiske og den anden halvdel var konventionelle.

 

Agurkerne skar han op i 2 cm skiver med en kniv, hvorefter de blev samlet igen og ombetrukket med to lag husholdningsfilm. Herefter blev de placeret i lodret position ved stuetemperatur.

»Da der var gået 12 dage, pakkede jeg forsigtigt agurkerne ud og vurderede dem efter et pointsystem, hvor de forskellige agurker blev kategoriseret efter graden af angreb af mikroorganismer, farveskift fra grøn til gul, dråber på indersiden af husholdningsfilmen og evnen til at vokse sammen igen,« siger han.

 

Ifølge Jens-Otto Andersen var der en klar overrepræsentation af økologiske agurker i den gruppe, der klarede sig bedst. Faktisk var flere af dem vokset helt sammen igen, således at de kunne holdes i vandret position uden at falde fra hinanden. I den dårlige gruppe, der var stærkest angrebet af mikroorganismer, var der en overrepræsentation af konventionelle agurker, og i midtergruppen var der en god blanding.

»Det skal også nævnes, at der var et par konventionelle agurker, der klarede sig rigtig godt. Det er selvfølgelig ikke sort og hvidt, men dette lille forsøg er i hvert fald med til at overbevise mig om, at økologiske fødevarer er mere modstandsdygtige og dermed sundere,« siger han.

 

I bogen kalder Jens-Otto Andersen fødevarernes evne til at bekæmpe og overleve svære belastninger for vitalitet. I agurkeforsøget var det tydeligt, at det var de økologiske agurker, der havde den højeste vitalitet, og han håber på, at forskningen snart vil fokusere mere på, at ’en sund jord giver sunde planter, der giver sunde dyr og mennesker’, dvs. at denne vitalitet kan overføres til menneskekroppen, hvis man spiser økologiske fødevarer.

Nyhedsbrev:

Annette Harbech Olesen

Madforlivet

Nyhedsbrev:

Denne bog er ikke mindre end fantastisk, og jeg må sige med det samme, at jeg varmt kan anbefale jer alle at læse den. Med bogen Vitalitet - fra muld til mave har Jens-Otto Andersen nemlig skrevet en bog om rigtig mad. Om hvordan vi ved at udvise respekt for jord og natur kan frembringe den mest næringsrige, velsmagende og sunde økologiske og biodynamiske mad, som vores kroppe kan stortrives på. 

 

Jens-Otto er agronom, har en Ph.D. og arbejder som forskningskoordinator i Biodynamisk Forskningsforening. Han er manden bag biokrystallisationsmetoden, og i bogen formår Jens-Otto til fuldkommenhed at gøre kompliceret stof enkelt og letlæseligt. Indholdet er øjenåbnende og samtidig skræmmende. Her fortælles nemlig nøgternt og præcist, hvad udviklingen indenfor planteavl har haft af betydning for næringsindholdet og vitaliteten i vores mad, men også for vores natur og miljø. 

 

Bogen afdækker et afgørende behov for et paradigmeskift indenfor landbruget men også i vi danskeres opfattelse af mad som kilde til sundhed og balance. Vi må og skal tilbage til et bæredygtigt landbrug, der frembringer næringsrige fødevarer uden sundhedsbelastende kemi, GMO og hormon- og miljøforstyrrende sprøjtemidler. Målet må defineres klart og tydeligt; mad skal fremstilles med henblik på optimering af vores allesammens sundhed og i respekt og pagt med natur og miljø. Et sådant mål kræver også, at vi som forbrugere begynder at se på mad som næringsgivende og livsnødvendigt, og derfor prioriterer de økologiske og biodynamiske råvarer, også selvom de koster lidt mere. 

 

Vi skal lære vores børn, at de er, hvad de spiser. Det, de putter i munden, er det kroppen anvender i dannelsen af nye celler og signalstoffer. Det er kvaliteten af den mad, du vælger hver dag, der i høj grad afgør, om du har en indre biokemi i balance eller ubalance. Hvis vi står sammen og bakker op om de ildsjæle, der frembringer sunde, økologiske og biodynamiske fødevarer, der netop optimerer mulighederne for balance og sundhed, så står vi stærkt. Du vil på denne rejse givetvis også opleve, at mad kan gøre dig glad, skabe balance og give overskud på kontoen.  

 

Mine varmeste anbefalinger til denne bog. Den er unik, den er GOD, læs den, for det er en nødvendig debat at tage med såvel landbrug som supermarkeder og politikere. Ved at spise rigtig og vital mad, kan vi efter min mening nemlig forebygge sygdomme og højne livskvaliteten for os selv og vores børn.

 

Denne bog er et vigtigt og uundværligt bidrag på vejen mod det helt nødvendige paradigmeskifte indenfor vores frembringelse af og syn på mad. Den er susende nødvendig og bør derfor også indgå som pensum på ethvert gymnasium i hele landet. Tak for den Jens-Otto Andersen.